Hållbarhet

Att driva en hotellverksamhet hållbart är en utmaning. Det är en balans mellan en inre miljövänlig kompass och att leva upp till våra gäster och kunders krav och förväntningar på hur en hotellupplevelse ska vara. Hållbarhet har många aspekter och vi försöker på vårt sätt.

Egen härd är guld värd. Vårt egna bageri producerar så gott som allt matbröd, bakverk och godsaker. I köket görs inläggningar, kokas sylt, marmelad och gravas fisk. I säsong får vi ofta köpa bär och svamp från lokala storplockare som redan har fullt i egna förråd.

Vad gör vi med mat som blir över? Jo, till allas lycka kan personalen köpa med sig matlådor hem. Det brukar bara säga swish när bläcken står luckan och de goda resterna tas in efter lunchruschen. Gamla äpplen blir en kaka eller kompott, bruna bananer en banankaka och tråkiga apelsiner en god marmelad. Överblivna bullar blir goda skorpor och croissanter förvandlas till delikata bakverk.

Därutöver är vi en KRAV-märkt restaurang och strävar efter att använda lokala råvaror i den utsträckning det är möjligt. Vi tänker att det ska vara bra råvaror som är snälla mot både djur och natur. Vi vurmar för svenskt mathantverk, råvaror som finns nära och som inte rest över världshaven innan de kommer till vårt kök. Sist men inte minst älskar säsongens mat. Sparris är godast på våren, smultron på försommaren och kantareller på hösten. När äppelträden dignar av frukt plockar vi korgarna fulla, så att det räcker till alla våra gäster och äppelkakor.

Vår trädgårdsmästare har såklart full koll och lever i ett med naturen. Vi pratar kompost, sortering och perenner så långt det går. Överblommande vårlökar planteras ut och har med åren blivit en magisk backe full av påskliljor och julens dekorationsgranar planteras ut för tillväxt och blir så småningom ståtliga julgranar.

Självklart använder vi miljövänliga städprodukter, lågenergilampor och soppsorterar så mycket vi kan på hela hotellet. Återbruk är underbart och möbler fixas, flyttas runt och får nytt liv i ny miljö. Har vi tur hittar vår husfru ett riktigt fynd på loppis eller Second Hand butik som får ett nytt hem hos oss.

Hållbarhet kan göras på många sätt och vi gör det lite som hemma.
Välkommen hem till oss.